Van A tot H

Ardooie, Bloemenwijk – einde Tulpenstraat

In de ‘Bloemenwijk’ -waar momenteel een ganse renovatie aan de gang is- vind je sinds 1976 aan het eind van de Tulpenlaan (rechtsaf en dan weer naar links) deze goed verzorgde Mariakapel. Deze kapel kwam er op vraag van de toenmalige bewoners die er graag kwamen bidden voor wijkbewoners die met ziekte of tegenslagen te maken kregen.


Assebroek, hoek Bloemenstraat & Tuinstraat

Op 16 mei 1987 werd de Sint-Katarinaparochie van Assebroek een stukje ‘Maria’ rijker. Dankzij het ijveren van dhr. Georges Van Steenkiste, eerste hoofdbrancardier van de diocesane bedevaart Brugge-Banneux. Het werd een sober beeld op een sierstenen voetstuk.


Beernem, hoek Kardinaal Cardijnlaan & Sint-Amanduslaan

Sinds 21 mei 1977 staat hier op deze plaats het beeld van Maria te pronken.

Voordat deze kapel hier tot stand kwam was er reeds van net na de Tweede wereldoorlog een kapelletje (Wingensesteenweg) dat met vele problemen te maken kreeg. Doch dankzij veel inzet en goede wil kan iedereen nu op eenvoudige wijze tot bij Maria komen.


Brugge, Begijnhof

Op 28 september 1944 werd in het begijnhof van Brugge dit Mariabeeld ingezegend. Het werd het begin van een volkse verering voor de Maagd der Armen.

In 1946 kwam er een kleine kapel, toen de muur er gebouwd werd voor de huisjes 8 tot 20. Het Maria-beeld werd er in geplaatst en is er sindsdien ook gebleven.

In september 1993 wel de kapel grondig opgefrist en herschilderd door enkele chiroleiders uit Sint-Andries.


Brugge – Sint-Jozef, Paul Devauxstraat 1

Kapelletje opgetrokken in originele natuursteen uit de streek van Banneux (31 mei 1961). De wens om hier op deze plaats een beeld van O.L.Vrouw van Banneux te hebben groeide uit een groep bedevaarders die sinds lang ieder jaar meetrok naar Banneux.


Brugge – Sint-Pieters, Sint-Pietersstatiedreef

Vanuit Sint-Pieters Brugge trok reeds vele jaren een groep bedevaarders jaarlijks naar Banneux. Meermaals kwam het zo ter sprake om een eigen kapel voor O.L.Vrouw van Banneux te hebben. Op 18 augustus 1962 was het zover en werd het beeld van de Maagd der Armen plechtig ingewijd.


Dentergem, Statiestraat ts. 18 & 20

In Dentergem werd op 13 september 1948 deze grote en prachtige kapel ingezegend ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Ze werd opgericht door de familie De Visscher uit dank voor een merkwaardige genezing toegeschreven aan de Maagd der Armen, die kwam om het lijden te verlichten.


Emelgem, Veldstraat 41

De bewoner van het huis bij de kapel had de  Onze Lieve Vrouw gekregen van een zuster die woonde in het ziekenhuis in Izegem

Enkele mensen uit de buurt hebben toen een kapel gemaakt en deO.L.Vrouw van Banneux daar geplaatst samen met een mooi kruisbeeld dat zich vroeger in de gang naar het operatiekwartier bevond in het ziekenhuis van Izegem.


Gits, Leenbosstraat & Noordabeelstraat

Deze kapel midden de velden werd ingewijd op 17 mei 1942. Een kapel uit dank voor de behouden terugkeer uit de 18-daagse veldtocht (1940). Een kapel gebouwd naar de aanwijzingen van E.H. Jamin, kapelaan van Banneux.

Twee glasramen toonden tot aan hun vernieling eind 1994 aan de linkerkant: de kapel van Banneux omringd door gelovigen; en rechts: de verschijning van Maria aan de kleine Mariette Beco, terwijl de ongelovige vader vol verwondering toekijkt.

Op deze plaats werd een fijne rust- en ontmoetingsplek gecreëerd. Zalig om zo midden de natuur even te kunnen thuiskomen bij de Maagd der Armen.


Gullegem, Dreef Ter Walle – hoek Ommeloopstraat

Na heel wat onderhandelen werd in 1964 een beeld van O.L.Vrouw van Banneux geplaatst in de tuin van de familie Byttebier (van de eerste bewoners van de wijk Ter Walle). Op 7 oktober werd dan een kleine kapel opgericht met het beeld van de Maagd der Armen er in.

Pastoor De Brabandere wilde graag op elke wijk van zijn parochie een Mariakapel. En aangezien er nog geen enkel toegewijd was aan de Maagd der Armen koos men resoluut van een Banneux-kapel


Hooglede, Rodenbachwijk

Sinds enige tijd stond er in de tuin van een woonhuis in Hooglede een beeld van O.L.Vrouw van Banneux. Maar men wilde dit toch liever op een openbare plaats. Men kreeg van de gemeente de toelating voor een nieuwe kapel in de Rodenbachwijk. De toenmalige pastoor kreeg het beeld van het diocesaan comité ‘Brugge-Banneux.’ In 1978 werd de kapel met beeld ingezegend door Mgr. Laridon.


Hooglede, Kleine Stadenstraat 86

Dit kapelletje van de Maagd der Armen werd gebouwd voor 1945 door het echtpaar René Desmet – Alida Jonckheere, die toen de hoeve bewoonden die daar stond.


Houthulst, Zegestraat 44

Op deze plaats staat dit mooie kapelletje ter ere van O.L.Vrouw van Banneux. Het werd gebouwd omstreeks 1950 bij de ziekte van een bewoonster daar.


Deze site bepruikt cookies. Door verder te gaan op deze site aanvaard je het gebruik van deze cookies.  Meer info