Van I tot O

Ichtegem, hoek Zr.Clarastraat & Fonteinstraat

Aan het einde van de Fonteinstraat, op de splitsing met de Zuster Clarastraat in Ichtegem staat deze mooi verzorgde Banneux-kapel te pronken tussen het groen. (foto 18/05/2020)

Op initiatief van zuster Vincentia, onderwijzeres in de Reigerschool, werd deze kapel in 1954 gebouwd. De kasteelheer van het kasteel van Wijnendale schonk de grond, de kapel werd met giften gebouwd

Tot onze grote spijt merkten we bij ons laatste bezoeken (17/10/ en 23/12/2020) dat het Banneuxbeeld ‘Maagd der Armen’ vervangen werd door een beeld Moeder met kind


Ieper – Sint-Jan, Vanheulestraat 2

In de geschriften spreekt men over een ‘nieuw optrekje’ voor Onze-Lieve-Vrouw. Dit beeld stond voorheen immers in de kerk van Sint-Jan. Een anonieme weldoenster heeft haar ganse leven gespaard om een kapel te kunnen bouwen voor O.L.Vrouw van Banneux; de kerkfabriek van Sint-Jan stelde de grond ter beschikking. Op 3 mei 2008 werd de kapel ingewijd door priester Chris Deconinck in aanwezigheid van deken Roland Hemeryck en pastoor Marcel Vandaele.


Ingelmunster, pleintje Jacob van Arteveldestraat

Voorheen stond dit beeld in de kapel bij de zusters Kapucinessen in de Boeveriestraat in Brugge. Nadien toen de kapel in handen kwam van een hotel, verhuisde het beeld (door toedoen van de Zusters van Maria van Ingelmunster in 1993 naar de Westwijk. Het beeld werd er de laatste vrijdag van maand mei ingewijd.

Deze Banneuxkapel is best bereikbaar via de Weststraat (ts. 132 & 134)


Izegem, Dankkapel – Roeselaarsestraat

Toen de Tweede Wereldoorlog nog volop woedde, maakten heel wat Izegemnaars de belofte dat ze een dankkapel voor de maagd Maria zouden bouwen als ze van groot oorlogsgeweld gespaard bleven. Het werd een grote kapel waar plaats is voor 100 personen!

Op 8 september 1946 werd deze dankkapel dan ook plechtige ingewijd.


Izegem, Oekenestraat 17

In juli 1944 werd deze kleine gemetselde kapel ingezegend ter ere van O.L.Vrouw van Banneux. Men plaatste deze kapel uit dank voor de genezing van de kleine Andrea Vandenbroucke en ook om de vrijwaring te bekomen van verdere oorlogsrampen.


Izegem – Mentenhoekstraat

Eveneens in 1944 kreeg de Mentenhoek zijn Mariakapel (tegenover de Sint-Sebastiaanlaan). Het moest een degelijk en goed zichtbaar exemplaar worden. Bij de inzegening sprak pater Theodoor er volgende woorden: ‘Ook hier heeft Maria thans een bron geopend, niet van wondervol water zoals te Banneux, maar van genade en bijstand.’

Aan het slot van de inzegeningsplechtigheid kwam er het bericht dat de Gestapo in aantocht was; waarop iedereen de vlucht nam. Er gebeurde echter niets!


Kortrijk – Lange Brugstraat, Karmelklooster

In de Lange Brugstraat in Kortrijk (de zijkant van het Karmelklooster) is hoog in een muurnis dit beeld van de ‘Maagd der Armen’, O.L.Vrouw van Banneux, aangebracht.


Kuurne-Sint-Katharina, Magerstraat 97

Uit dank voor een bekomen gunst werd deze Banneux-kapel gebouwd in 1939. Daarmee is ze de oudst gekende Banneux-kapel in bisdom Brugge en gebouwd in opdracht van mevr. Leonie Desmet die alle bouwvoorschriften liet optekenen in haar testament.

Leonie leerde de ‘Maagd der Armen’ kennen door toedoen van Jw. Devlieghere uit Kortrijk die een vurig Banneux-bedevaarder was en zelfs te voet van uit Kortrijk naar deze kapel op Sint-Katharina kwam bidden.


Lauwe, Menenstraat 229

Beloftekapel gelinkt aan het hof Debrabandere. Eén-beukige kapel geflankeerd door twee mooie populieren. Vloertje van cementtegel met inscriptie “Ave Maria”, muur van cementtegels met opschrift “H.Maagd der armen bid voor ons”.

Voorheen was dit een wat vervallen kapel die dankzij E.H. Lambrecht gerestaureerd werd en voorzien van een beeld van O.L.Vrouw van Banneux. Voor de binnenkant van de kapel liet men zich inspireren door de kapel in Gits. De deur van de kapel werd vervangen door een hekwerk. Zodat elkeen steeds bij O.L.Vrouw terecht kan.

De kapel met het beeld van de Maagd der Armen werd ingewijd op 18 oktober 1942. De volgende dag reeds begon een noveen ter genezing van het dochtertje van Désiré Duhamel. Water uit de Banneuxbron kon bekomen worden in de pastorie van Lauwe


Langemark, Hooyaardstraat 31

In 1947 liet de familie Bisschop (Kamiel, Germaine en Julienne) deze kapel oprichten. Twee van hun zonen moesten in 1940 soldaat worden. De ouders beloofden een kapel voor Maria te bouwen als hun kinderen behouden zouden thuiskomen. Gezien de grote devotie voor de Maagd der Armen in Banneux was de keuze voor het Mariabeeld al snel gemaakt.

Aan de ingang zie je twee wit geschilderde obussen die verwijzen naar het zware oorlogsverleden van deze streek.


Leke, Vijvermolenstraat ts. 1 en 2

In het Mariaal Jaar 1958 nam de familie Vermeulen het initiatief om een Mariakapel te bouwen op hun grond.

Dankzij hun bezoek aan de Arme Klaren in Nieuwpoort kwamen zij tot het besluit om zo’n mooi Mariabeeld te plaatsen zoals bij de zusters. Navraag leerde hen dat het ging om de Maagd der Armen, Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Heel wat bereidwillige mensen hielpen mee om de kapel te verwezenlijken.

Op 11 oktober 1959 was de ganse parochiegemeenschap van Leke op de been om dit nieuwe wijkkapelletje met de nodige luister te openen en te laten inwijden.


Marke, Pastoor Slossestraat ts. 2 & 4

In 1957-1958 kwam hier in Marke een nieuw wijk tot stand. E.H. Wilemyns vatte het plan op om er een plaatsje voor te behouden voor O.L.Vrouw. De familie Decraemer wilde graag wat plaats afstaan op hun grond om er het beeld van Onze-Lieve Vrouw van Banneux te plaatsen.


Menen, Ostenstraat 22

Nog niet zo lang geleden ontdekten we dit kapelletje van de Maagd der Armen. Doch bij ons volgende bezoek aan het Mariabeeldje in de Ostenstraat zag het er plots allemaal wat anders uit. Hopelijk kunnen we nog verder blijven genieten van deze Mariakapel in de muurnis van dit pand in renovatie!


Meulebeke, t’Veld,

Sint-Antoniusstraat 3 (naast de kerk)

Dit beeld van O.L.Vrouw van Banneux werd op 3 december 1995 ingehuldigd en gewijd. Het beeld staat er op initiatief van Jan Vercruysse die reeds jarenlang op zoek was naar een Maria-beeld met een uitstraling van al haar deugden en liefde voor alle mensen; geïnspireerd op de woorden van van het Magnificat: “Omdat Hij neerzag op de kleinheid van Zijn dienstmaagd …”


Middelkerke, hoek Westendelaan & Nordmanlaan

Op 1 mei 1963 plaatste men op het pleintje aan de Westendelaan en de Nordmanlaan dit mooie Mariakapelletje. O.L.Vrouw van Banneux die er in alle tijden mensen de weg toont opdat ze veilig hun bestemming bereiken. Immers, ook in Banneux bracht Maria de kleine Mariette Beco een stuk ‘verder’


Moerkerke – Sint-Rita, hoek Damweg 31 & Haringgat

Dit kapelletje kwam er in het Mariaal Jaar 1954 als eerbetuiging aan Onze-lieve-Vrouw; een initiatief van de familie Van Meenen


Nieuwkerke (Heuvelland), Groenestraat 3

Op een boogscheut van de Franse grens, langs de Groenestraat (nr.3) in Nieuwkerke-Heuvelland, op de hoek naar de toegangsweg richting hoeve, staat in de haag een fijne kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux.

Deze kapel werd vermoedelijk gebouwd in 1958 door de familie Jules Fortrie – Marie-Louise Louf (groottante van Dom André Louf). Op 1 mei 1962 werd de kapel ingewijd door familielid priester. Toen woonde op de hoeve dhr. Jerome Bonte-Fortrie, zijn echtgenote was reeds overleden.


Oedelem, Danegemstraat 1

Op zekere dag vond E.H. Van Acker, pastoor van Oedelem, een omslag met 20.000fr. (±500 euro) in zijn brievenbus. De anonieme schenker wilde dat daarmee een kapel ter ere van O.L.Vrouw van Banneux gebouwd werd. Uiteindelijk werd de familie Martens bereid gevonden om een deel van hun tuin af te staan om de kapel er te plaatsen.

De kapel werd gebouwd met mooie sierstenen zoals in Banneux zelf. Op 16 mei 1964 kon de kapel plechtig ingewijd worden.


Oostende, hoek Pontonstraat & Nachtegalenlaan

Op deze hoek van de Pontonstraat en de Nachtegalenlaan in de ommuring van het rusthuis werd op 10 september 1950 het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Maagd der Armen ingewijd. Het werd er geplaatst op vraag van de Zusters der Armen.

Het rusthuis werd vernieuwd en gerenoveerd; Het Mariabeeld is er gebleven zoals het was!


Deze site bepruikt cookies. Door verder te gaan op deze site aanvaard je het gebruik van deze cookies.  Meer info