Passendale, Osselstraat 43
Uit dankbaarheid voor een bekomen gunst werd deze Banneux-kapel gebouwd langs de boerderij aan de Osselstraat 43. Het beeld van Maria werd ingewijd op 16 juni 1946 en van uit de kerk van Passendale in processie naar de kapel gedragen.
Poelkapelle, Wallemolenstraat 9 -Hoek Kwellestraat
Begin de jaren ’50 werd deze kapel opgetrokken samen met het woonhuis.
Het was de tante (Valerie Delie) van de eerste eigenaar die de impuls gaf om de kapel te bouwen. De kapel zou opgericht zijn naar aanleiding van een gedane belofte en uit dankbaarheid.
’s Avonds kan deze Mariakapel zeer sfeervol verlicht worden! Tijdens de jaarlijkse ‘Kruisdagen’ kwam de processie hierlangs om er een moment in gebed halt te houden.
Poperinge-Abele, Callicannesweg
Praktisch op de Franse grens (toegangsweg naar huisnummer 4) staat deze gemetselde kapel met het beeld van de Maagd der Armen dat in allerijl ingewijd werd op 11 februari 1944.
De officiële plechtigheid zou plaatsvinden op tweede Pinksterdag 29 mei; doch door zware ziekte en overlijden op 10 februari 1944 van de persoon voor wie gebeden en gesmeekt werd vond de inwijding en plaatsing vervroegd plaats.
De lijkkist van de overleden mw. Antheunis werd zelfs op de dag van de uitvaart nog even in de kapel neergezet!
Rekkem – Paradijs, Schelpenstraat 87 – kerk Maagd der Armen
Op de wijk Paradijs te Rekkem bevindt zich de parochiekerk Heilige Maagd der Armen. Deze moderne kerk werd opgetrokken in 1979. Deze Maagd der Armen die onlosmakelijk verbonden is met Onze Lieve Vrouw van Banneux. De boodschap van Maria is actueel! Ziekte, lijden en zorgen zijn van alle tijden!
Rekkem, Moeskroenstraat 670
Niet zo ver van de Sint-Niklaaskerk in Rekkem staat bij de familie Tanghe langs de Moeskroenstraat dit mooie witte beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux te pronken.
Een prachtig wit beeld dat menig passant aanspreekt omwille van haar schoonheid en eenvoud. Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt met Maria tegen. Zeker hier is dit het geval langs deze drukke invalsweg naar het centrum van het dorp, of richting Frankrijk, of een warm welkom voor wie van uit Frankrijk ons land binnenkomt.
Op de bedevaart van 2007 droomde pastoor Chris Deconinck er van dat zoals aan die ene zijde van de parochie een kerk voor de Maagd der Armen staat, er ook aan de andere kant een beeld van O.L.Vrouw van Banneux zou staan. Zijn wens ging spoedig in vervulling. Op zondag 27 januari 2008 werd dit mooie beeld ingezegend tijdens de Jubelviering van de 75ste verjaardag van de verschijningen in Banneux.
Reninge, Nieuwstraat 2
Sinds 1999 staat hier dit prachtige kapelletje te pronken tussen de bloemen en het groen. De droom van Andrea Logghe kwam uit; ze wilde de Maagd der Armen in wie zij troost en bescherming vond dicht bij zich hebben.
Het beeld bracht Andrea zelf mee uit Banneux, waar ze jaarlijks op bedevaart gaat. De pastoor zegende beeld en kapel en bad om troost voor allen die er komen bidden.
Roeselare, hoek Westlaan & Meensesteenweg
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux naar ontwerp van Louis Fabri van 1944 geïnspireerd op Onze-Lieve-Vrouwekapel te Banneux. Opgericht langs de Meensesteenweg als dankkapel (met inzegening op 12 december 1944) na de bevrijding van de stad Roeselare door Poolse soldaten. In 1980 afgebroken en heropgebouwd op het rondpunt aan Westlaan en Meensesteenweg. Inzegening op vrijdag 2 mei 1980
Sijsele, Ryckevelde
Verborgen achter het kasteel ‘Ryckevelde’ vindt je in Sijsele deze parel. Maria kijkt er op een pracht van een groene weide waar het goed vertoeven is. Rustbanken alom nodigen uit om er even te verwijlen.
Dit beeld werd plechtig ingewijd in 1957. Ryckevelde was toe ee, Europees en internationaal ontmoetingscentrum. E.H. Jacob, kapelaan in Banneux, vond dat het thema ‘Banneux voor alle naties, de twaalf sterren en de tekst uit het Boek der Openbaring’ hier bijzonder tot zijn recht kwam, en de Maagd der Armen hier aanwezig moest zijn.
Sint-Andries, Korte Molenstraat 4a
In een eerste instantie werd een grotere kapel opgericht in 1958 (inwijding 6 september) op het domein van Martha Van Rafelghem, vurig ijveraarster van de Ziekenbedevaart naar Banneux en verantwoordelijke in de medewerkersrefter. Na haar overlijden kwam deze kapel in verval en werd er op een hoek van het domein een kleinere kapel opgericht met inwijdingsdatum 16 mei 1993.
Sint-Michiels, hoek Spoorweglaan & Parklaan
Zesentwintig mei 1960 werd dit beeld langs de spoorweg in Sint-Michiels ingewijd. Het was Jw. Dujardin die de grote bezielster was van deze kleine kapel. Ze had immers daar in het rustoord haar intrek genomen; en vond dat het goed zou zijn als ook alle treinreizigers de Maagd der Armen zouden kunnen begroeten. Ze vond trouwens Georges Van Steenkiste de ideale figuur om voor haar het loopwerk te doen en de nodige centen in te zamelen.
Sint-Pieterskapelle, kerk
Deze mooie Banneuxkapel, praktisch even groot als in Banneux zelf, staat naast de kerk van Sint-Pieterskapelle. Vier mooie brandramen sieren er de zijmuren.
E.H. Degeeter, die aan de grondslag lag van de Banneuxkapel in Roeselare, wilde na zijn benoeming in Sint-Pieterskapelle (1954) ook hier zijn voorliefde voor O.L.Vrouw van Banneux delen met de gemeenschap. Wat hem ook aardig gelukt is.
Spijtig genoeg is de kapel momenteel niet toegankelijk!
Tielt, Dertig Zilverlingenstraat
In juli 1944 werd hier op deze plaats (Bedevaartstraat & Dertig Zilverlingenstraat) een sierlijke Banneuxkapel gebouwd. De inwijding die voorzien was voor 25 juli werd onmogelijk gemaakt door een luchtaanval op het station en de stationswijk van Tielt (dit op 100 meter van de nieuwopgerichte kapel!). Er waren geen slachtoffers, doch wel een aantal zwaar beschadigde huizen. De inwijding gebeurde dan een tijdje later, midden een dankbare schare gelovigen die deze plechtigheid wilden bijwonen.
Veldegem, Acasiastraat 31
Kapel “O.-L.-Vrouw van Banneux“, links van de ingang naar de sporthal “De Bosserij“, circa 1945 gebouwd in opdracht van Prudence Janssens.
Veurne, Berkenlaan
Op het graspleintje aan de Berkenlaan met zicht op de Brugsesteenweg dit kleine kapelletje met binnenin een beeld van de Maagd der Armen.
Sinds 1834 stond langs de Alloeneweg een kapelletje dat door industriële uitbreiding eind jaren ’80 in de weg stond. Men kon met de aannemer tot een akkoord komen met dien verstande dat men de kapel zelf moest afbreken en wegvoeren. Op de parochie O.L.Vr. Nieuwstad vond men een mooi plantsoen met enkele berkenbomen en daar zou dit kapelletje mooi kunnen heropgericht worden. Het bekomen van de grond had echter wel enige voeten in de aarde.
Uiteindelijk kon op 4 juli 1993 de eerste steen opnieuw gelegd worden. Als beeld werd er door toedoen van diaken Roland Pollet, vurig vereerder van de Maagd der Armen, gekozen voor het beeld van O.L.Vrouw van Banneux. Op 15 augustus 1993 werd het beeld gewijd, en op 8 december naar de kapel gebracht.
Vivenkapelle, hoek Legeweg & Vivensesteenweg
De kapel werd gebouwd in 1954 (start van de werken op 2de Paasdag) onder impuls van pastoor Van den Broucke. De grond voor de kapel werd ter beschikking gesteld door Alfons Viaene – Elodie De Sutter.
Zondag 15 mei 1954 werd het beeld van de Maagd der Armen tussen Vespers en Lof gezegend om daarna in processie naar de nieuwe veldkapel gedragen te worden.
Waardamme, wijk Veldhoek – hoek Stokhovestraat/Mariastraat
Op zondag 1 oktober 1944 dankte Waardamme O.L.Vrouw voor haar bijzondere bescherming tijdens de oorlog. Een stuk grond werd geschonken, een kapel werd gebouwd, een beeld van de Maagd der Armen werd geschonken, vele vrijwillige bijdragen zorgden voor de opsmuk.
In het gebedsboekje van de inwijdingsdag staat te lezen: “We hebben dit heiligdom ter ere van O.L.Vrouw gebouwd, als bescherming in die droeve, angstvolle dagen en we zijn als bij mirakel ontsnapt, zelfs geen panne verschoven en ook als blijvende getuigenis van liefde tot de Moedermaagd en vroom, diep-christelijk geloof.”
Wakken, Burgemeester Verstaenlaan 72
In augustus 1958 werd deze Banneuxkapel in de ‘nieuwe wijk’ door Mgr. Desmedt ingewijd.
De kapel kwam er nadat iemand daar in de wijk ernstig ziek was en men met de ganse buurt negen dagen lang bad in het huis van de zieke. Ondertussen bracht onderpastoor G. Monteyne de gedachte naar voor om een kapel te bouwen ter ere van O.L.Vrouw. Want in deze wijk stond nog geen enkele kapel. In deze arbeuiderswijk voelde men meteen ook een voorliefde voor de Maagd der Armen, en zodoende was de keuze rap gemaakt.
Albert Vanhoutte schonk een stuk van zijn tuin, architect Filip Dewindt tekende gratis de plannen en een collecte kon alle kosten dekken. De inwoners van de wijk bouwden zelf de kapel, trots op hun werk!
Zedelgem, Wellewaerde – Esdoornlaan
Langs het wandelpad achter de electriciteitskabine komt je als vanzelf terecht bij dit verzorgde beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Wat kaarsjes, verse bloemen, even stil worden … Prachtig!
In 1982 nam het wijkcomité van deze nieuwe woonwijk zich voor een kapel te bouwen toegewijd aan O.L.Vrouw van Banneux. Op 18 oktober kon de kapel ingewijd worden.
Zwevegem, hoek Deerlijkstraat & Blokkestraat
Kort na de Tweede Wereldoorlog kwamen heel wat jonge gezinnen op de wijk Esscher bouwen en wonen. Ook in deze gezinnen was er wel eens lijden en sterfte. Daarom werd het idee opgevat om een eigen kapel op te richten om er te bidden tot Onze-Lieve- Vrouw. Eén van die gezinnen was vurig aanbidder van de Maagd der Armen; zodoende …
Er werd toelating verleend om op een hoekje van het bedrijf Bekaert (waar vele buurtbewoners werkten) een voetstuk te bouwen om er het beeld van de Maagd der Armen op te plaatsen.
Inzegening: 27 oktober 1962
Zwevegem-Knokke, Paridaanstraat
Deze kapel is momenteel volledig in restauratie-modus!